ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ-ΧΑΡΤΗΣ
Η περιοχή Μαραθιά – Κερίου βρίσκεται στο Δυτικό άκρο του κόλπου του Λαγανά και αποτελεί το νοτιοδυτικό άκρο της Ζακύνθου. Τρία είναι τα κύρια ακρωτήρια του νησιού, τα οποία σχηματίζουν τρίγωνο. Το Σχινάρι, ο Μαραθιάς – Κερί και ο Γέρακας. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το πανέμορφο νησάκι του Μαραθονησίου (σχήμα χελώνας). Ανάμεσα στα δύο ακρωτήρια, του Γέρακα και του Μαραθιά – Κερίου σχηματίζεται ο κόλπος του Λαγανά, μία από τις σημαντικότερες περιοχές παγκοσμίως ωοτοκίας και αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta .
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η δυτική περιοχή του κόλπου του Λαγανά παρουσιάζει επίσης ξεχωριστό οικολογικό ενδιαφέρον. Το ακρωτήριο Μαραθιά, το οποίο αποτελεί το δυτικό άκρο της νότιας Ζακύνθου, παρουσιάζει ιδιαίτερη οικολογική, γεωλογική και αισθητική αξία. Η πολύ καλή οικολογική κατάσταση της αντιπροσωπευτική μεσογειακής σκληροφυλλικής βλάστησης, ο υγρότοπος του Κερίου, τα αραιά πεύκα (Pinus halepensis) και η φυσική ομορφιά του τοπίου, δίνουν μια άλλη οικολογική διάσταση στο νησί, η οποία συμπληρώνεται με το Μαραθονήσι ακριβώς απέναντι.
Όσον αφορά στα πετρώματα, στην περιοχή κυριαρχούν οι υπόλευκοι έως λευκοί ασβεστόλιθοι, παχυστρωματώδεις και μεσοστρωματώδεις, ηλικίας Παλαιόκαινου. Συχνά συναντούμε καρστικούς σχηματισμούς.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ – ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Εκτός από την ιδαίτερη ομορφιά του τοπίου και την πανέμορφη παραλία, η περιοχή του Μαραθιά, σε συνδυασμό και με τη λίμνη Κερίου, έχει ιδιαίτερη οικολογική αξία. Εδώ απαντάται δάσος με Pinus halepensis, καλής δομής και υψηλής αισθητικής αξίας. Τα είδη που εμφανίζονται στον όροφο (μακκία και φρύγανα) είναι: Erica arborea, Arbutus unedo, Myrtus communis, Quercus coccifera, Pistacia lentiscus, Phillyrea latifolia, Sarcopoterium spinosum, Smilax aspera, Cistus sp., Hypericum sp. και Asparagus sp. Στον όροφο των ποών εμφανίζονται τα είδη Cyclamenso, Brachypodium pinnatum, κ.ά.
Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθιά και της λίμνης Κερίου, απαντώνται τα σημαντικότερα ενδιαιτήματα που αποτελούν θέσεις φωλιάσματος, διατροφής και ξεκούρασης μεταναστευτικών και ενδημικών πουλιών.
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Η περιοχή του Μαραθιά, λόγω της ιδιαίτερης οικολογικής και αισθητικής της αξίας, υπόκειται σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας. Μέρος της περιοχής του ακρωτηρίου ανήκει στο χερσαίο τμήμα του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου και το υπόλοιπο, μαζί με τις δυτικές ακτές της Ζακύνθου, μέχρι το βορειοανατολικό τμήμα, ανήκουν ήδη στο δίκτυο “Natura 2000».
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Η Περιοχή του Μαραθιά ήδη αποτελεί πολύ σημαντικό προορισμό για τουρίστες και επισκέπτες του νησιού. Η γραφικότητα της περιοχής, η φυσική ομορφιά και η οικολογική αξία της, αποτελούν ελκυστικά φυσικά στοιχεία για κάθε επισκέπτη.
Στην περιοχή γενικότερα υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η θέα προς το Ιόνιο, το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής, το γραφικό Μαραθονήσι, ο φυσικός πλούτος σε συνδυασμό με την τον πολιτισμό και τη φιλοξενία των τοπικών κοινωνιών, δίνουν ξεχωριστές δυνατότητες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Με βασικές υποδομές ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, η περιοχή μπορεί να στραφεί προς μια αειφόρο ανάπτυξη, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία. Ήδη στην περιοχή έχουν κάνει την εμφάνισή τους «οικολογικές» επιχειρήσεις και η τοπική κοινωνία προσανατολίζεται σε ήπιες μορφές ανάπτυξης, αξιοποιώντας αειφόρα το φυσικό πλούτο, τις παραδοσιακές δραστηριότητες και την τοπική κουζίνα.
Συγγραφέας: Μαρτίνης Α.