Δημήτριος Σταυράκης

0
(0)

Ανηψιός των Ανδρέα και Στυλιανού Σταυράκη. Πέθανε το 1801. Σύμφωνα με τον κώδικα του κατεστραμμένου ναού της Φανερωμένης, ο Δημητράκης Σταυράκης λεγόμενος Ρωμανός ζωγράφισε τες τρείς ποδίες του κουβουκλίου της Αγίας Τραπέζης και έλαβε τη 28 Αυγούστου 1785, γρόσια 40.

Παρουσιάζονται τα ίδια έργα στο ζωγράφο Δημήτριο Σταυράκη αλλά και στον Στυλιανό Σταυράκη, επειδή είναι κοινά, αποδίδονται και στους δυο. (Κονόμος, Ρηγόπουλος) Είναι από τους ζωγράφους που συνεχίζουν να δουλεύουν σύμφωνα με την παράδοση.

Ο Προφήτης Ιωνάς Θωράκιο από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα του Φλαμπουριάρη (Ζάκυνθος)

Ο Προφήτης Ιωνάς Διαστάσεις: 42,8Χ37Χ1,8εκ. Υλικά: Αυγοτέμπερα με προετοιμασία Χρονολόγηση: 18ος αι. Τόπος: Μουσείο Ζακύνθου

Περιγραφή του έργου: Στο βάθος ο Ιωνάς ρίχνεται στη θάλασσα από τους ναύτες ενός ιστιοφόρου. Ένα κήτος περιμένει με ανοιχτό στόμα να καταβροχθίσει τον προφήτη. Άλλα τρία σκάφη και ισάριθμα κήτη βρίσκονται στη θάλασσα. Στη στεριά πολιτεία και το κάστρο της Νινευί. Το κήτος εκβάλλει τον ημίγυμνο Ιωνά στην ακροθαλασσιά. Η σκηνή προεικονίζει την τριήμερη ταφή και Ανάσταση του Χριστού. Η παράσταση, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πλαστικότητα και εντυπωσιακά χρώματα, βασίστηκε σε φλαμανδική χαλκογραφία και αποδίδεται στο Δημήτριο Σταυράκη αλλά και στον Στυλιανό Σταυράκη. (Κονόμος, Ρηγόπουλος)

Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα Θωράκιο από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα του Φλαμπουριάρη (Ζάκυνθος)

Περιγραφή του έργου: Ο άγιος στέκεται έξω από ένα σπίτι με το βλέμμα προς τον ουρανό, κρατώντας στο δεξί του χέρι ένα φίδι, που μετέτρεψε σε χρυσό για να το δώσει στο φτωχό άντρα που στέκεται πίσω του και κρατάει ποιμενική ράβδο. Στο έδαφος, από όπου φύονται χόρτα και δένδρα, έρπει το φίδι. Στο βάθος βουνά και μια πόλη. Με κόκκινα γράμματα οι επιγραφές: ΚΑΙ ΟΦΙΝ ΕΙC ΧΡΥCΟΥΝ ΜΕΤΕΒΑΛΕC και Ο ΜΕΓΑC CΠΥΡΙΔΩΝ. Η εικόνα έχει αποδοθεί στο ζωγράφο Δημήτριο Σταυράκη αλλά και στον Στυλιανό Σταυράκη. (Κονόμος, Ρηγόπουλος)

Πηγές –Βιβλιογραφία- Ιστότοποι

-Ζωή Μυλωνά, Μουσείο Ζακύνθου, Υπουργείο Πολιτισμού-Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, Αθήνα 1998

-Μ. Χατζηδάκης, Ε. Δρακοπούλου, Έλληνες Ζωγράφοι μετά την Άλωση (1450-1830), τόμος 2, ΙΝΕ, Αθήνα 1997

Πόσο χρήσιμο βρήκατε αυτό το άρθρο?

Πατήστε σε ένα αστέρι για να αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος Αξιολογήσεων: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις. Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!

Αφήστε μια απάντηση