Άγιοι Θεόδωροι

4
(1)

Ο ναός υπήρχε ήδη από το 1576 και ανακαινιζόταν διαρκώς. Το 1824 κτίστηκε νέος ναός, οποίος όμως άρχισε να ανακαινίζεται πριν το 1953. Όταν έγινε ο σεισμός ο ναός δεν είχε ολοκληρωθεί, οπότε οι εργασίες αποπεράτωσής του συνεχίστηκαν επιδιορθώνοντας και τις τυχόν ζημιές που είχε προκαλέσει ο σεισμός.

Παραδόσεις: Φάσεις: Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων στο Καταστάρι σώζεται από το 1576. Ο ναός φαίνεται πως κατά καιρούς ανακαινιζόταν. Το 1649 ο αγιογράφος Ηλίας Μόσκος συμφώνησε με τους επιτρόπους να εικονογραφήσει τα διάστυλα του ναού. Ο ναός ανακαινίστηκε εκ θεμελίων το 1824, ενώ μόλις το 1846 κατασκευάστηκε το νεό τέμπλο από τον Ιωάννη Καταιβάτη. Αργότερα μέσα στον 20ο αιώνα γίνεται και πάλι μια ανακαίνιση του ναού, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε, καθώς σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός του 1953. Ο νέος ναός που χτίστηκε στην θέση του είναι πολύ μικρότερος του παλαιού.

Αναλυτική περιγραφή: Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων στο Καταστάρι ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό τύπο της μονόκλιτης βασιλικής. Ο ναός είναι μικρός και καλύπτεται με δίρριχτη στέγη. Η κύρια είσοδός του βρίσκεται στα βόρεια ανάμεσα σε δυο δίλοβα παράθυρα. Δυτικότερα σώζεται το περιθύρωμα της κεντρικής θύρας του παλιότερου ναού. Το σύγχρονο κωδωνοστάσιο βρίσκεται πάνω από την τετράγωνη αψίδα στην ανατολική πλευρά του ναού. Στα ανατολικά υπάρχει ακόμη ο κορμός του παλαιότερου κωδωνοστασίου. Το τοξωτό άνοιγμα στο κάτω τμήμα του πλαισιώνεται από δυο ψευδοπαραστάδες που καταλήγουν σε απλά κιονόκρανα κάτω ακριβώς από το γείσο που επιστέφει τον κορμό. Στα πλαϊνά πάνω σε δυο ζεύγη ανεστραμμένων και μη επικράνων στηρίζονται μεγάλη ανάγλυφοι έλικες που καταλήγουν επίσης κάτω από το γείσο. Πάνω από το τοξωτό άνοιγμα που έχει κτιστεί υπάρχει ένα κυκλικό κόσμημα. Πάνω διακρίνονται τα κατώτερα τμήματα των τοξωτών ανοιγμάτων για τις καμπάνες.

Αναλυτική περιγραφή διακόσμου: Εξωτερικά ο ναός δεν έχει πλούσιο πλαστικό διάκοσμο. Τα παράθυρα έχουν απλό περιθύρωμα, ενώ η διαμόρφωση του κεντρικού θυρώματος μιμείται το πλαίσιο της κεντρικής εισόδου του παλαιότερου ναού που σώζεται δίπλα. Το τοξωτό άνοιγμα της εισόδου του παλαιότερου ναού στηρίζεται σε δυο πεσσίσκους, ενώ το κλειδί του τόξου φέρει ιδιαίτερη πλαστική διαμόρφωση. Πλαισιώνεται από δυο υψηλούς πεσσούς που στηρίζουν ένα απλό επιστύλιο. Το περιθύρωμα κατέληγε σε τριγωνικό αέτωμα, στο τύμπανο του οποίου υπάρχει μια αχιβάδα ανάμεσα σε έλικες. Δεν σώζεται ολόκληρο το αέτωμα του θυρώματος.

Κινητά ευρήματα – Είδη μικροτεχνίας: Από τον ναό σώθηκαν αρκετές φορητές εικόνες και κειμήλια. Ξεχωρίζει ο ξυλόγλυπτος σταυρός με τον Εσταυρωμένο στην μέση και τους τρεις Ευαγγελιστές, ενώ διακρίνεται και ένα κρανίο στο κάτω μέρος, η εικόνα της Θεοτόκου με την επιγραφή: η Πάντων Ελπίς αωιζ ́χειρ Ιωάννου π. ́μ. ́ Ακόμη σώζονται εικόνες του δωδεκαόρτου, των Αγίων Θεοδώρων, του Ευαγγελισμού, της Θεοτόκου με ξυλόγλυπτο πλαίσιο και του Χριστού Βασιλέα Βασιλευόντων. Στον ναό υπάρχει ο ξύλινος Εσταυρωμένος, ένα ξυλόγλυπτο τετράποδο ενετικής τέχνης και το ξυλόγλυπτο κουβούκλιο της Αγίας Τράπεζας, έργο του Ιωάννη Καταιβάτη. Μέσα στον ναό υπάρχουν κειμήλια και από άλλους ναούς της περιοχής που ερειπώθηκαν.

Παράλληλα: Ο ναός των αγίων Θεοδώρων λειτουργούσε παράλληλα με τον ναό των Ταξιαρχών και του αγίου Γεωργίου που είναι κοιμητηριακός.

Πηγές

-Λ.Ζώης, Ιστορία της Ζακύνθου, Αθήνα 1955
-Ντ.Κονόμος, Εκκλησίες και μοναστήρια στη Ζάκυνθο, Αθήνα 1967
-Ντ.Κονόμος, Ζάκυνθος (Πεντακόσια χρόνια 1478 – 1978), Τόμος Δεύτερος. Ύπαιθρος Χώρα, Αθήνα 1979
-Μ.Σκιαδαρέση – Στ.Πισκαρδέλης, Ζάκυνθος. Ιστορία, Λαογραφία, Τέχνη, Περιήγηση, Αθήνα 1993
-W.L.Salvator, Ζάκυνθος (μετ.Α.Αρμένη-Τσουκαλά), Ζάκυνθος 1995

Πόσο χρήσιμο βρήκατε αυτό το άρθρο?

Πατήστε σε ένα αστέρι για να αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 4 / 5. Πλήθος Αξιολογήσεων: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις. Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!

Λυπούμαστε που αυτό το άρθρο δε σας φάνηκε αρκετά χρήσιμο!

Ας βελτιώσουμε αυτό το άρθρο!

Πείτε μας πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε το άρθρο:

Αφήστε μια απάντηση