ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ-ΧΑΡΤΗΣ
Οι δυτικές ακτές της Ζακύνθου καλύπτους τη δυτική περιοχή του νησιου από το Κερί μέχρι το ακρωτήρι Σχινάρι, το βορειότερο τμήμα. Αποτελούνται από απότομους ασβεστολιθικούς βράχους οι οποίοι καταλήγουν στη θάλασσα, και καλύπτονται κυρίως από φρυγανική βλάστηση.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Οι δυτικές ακτές αποτελούν ένα ξεχωριστό γεωλογικό φαινόμενο, εντυπωσιακό όχι μόνο για τον επισκέπτη αλλά και για τους επιστήμονες γεωλόγους. Σε πολλά σημεία οι απότομοι κρημνοί φτάνουν τα 200 μέτρα και είναι πολύ εντυπωσιακοί, όπως εντυπωσιακή είναι και η θέα προς το Ιόνιο και το ηλιοβασίλεμα
Οι δυτικές βραχώδεις ακτές αποτελούν από χλωριδική άποψη, το πλέον ενδιαφέρον τμήμα της Ζακύνθου, με πολλά ενδημικά και σπάνια φυτικά είδη. Σε κάποιες περιοχές, οι νησίδες με εναπομείναντα ώριμα άτομα χαλεπίου πεύκης, μας θυμίζουν ότι η περιοχή κάποτε ήταν δασωμένη. Σήμερα δυστυχώς, λόγω των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών, το έδαφος έχει σχεδόν ξεπλυθεί πλήρως και ο ασβεστόλιθος κυριαρχεί παντού. Σε λίγα σημεία, όπου έχει απομείνει έστω και λίγο έδαφος, η φύση κάνει τη φιλότιμη προσπάθειά της να επαναφέρει τα οικοσυστήματα. Η ιδιαίτερη οικολογική αξία της περιοχής οφείλεται στην παρουσία της μεσογειακής φώκιας στις απόκρημνες σπηλιές, των νυχτερίδων και της ενδημικής σαύρας (Argyroides moreoticus), η οποία προστατεύεται από τη συνθήκη της Βέρνης. Η δύσκολη προσβασιμότητα στην περιοχή συμβάλει στην προστασία των βιοτόπων αυτών και στη διατήρηση των οικοσυστημάτων.
Στις δυτικές ακτές σχηματίζονται πανέμορφες και εντυπωσιακής αισθητικής παραλίες, οι οποίες ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Η πιο γνωστή είναι το «Ναυάγιο» στην οποία η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από θαλάσσης. (Το 1983 ένα πλοίο που μετέφερε λαθραία τσιγάρα και ποτά στην Ελλάδα, εντοπίστηκε από το Λιμενικό που το καταδίωξε μέσα στο κακό καιρό, με αποτέλεσμα το πλοίο να ναυαγήσει σε μια παραλία και να μείνει στην άμμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Ναυάγιο).
Συγγραφέας: Μαρτίνης Α.