Σκινάρι

0
(0)

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ-ΧΑΡΤΗΣ

Το ακρωτήρι Σκινάρι με τον χαρακτηριστικό του φάρο βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Ζακύνθου. Στα δυτικά του φάρου οι ακτές είναι απότομες και βραχώδεις, ενώ προς τα ανατολικά οι κλιτύες καταλήγουν στο γραφικό χωριό του Αγίου Νικολάου. Τα βορειότερο άκρο του νησιού απέχει από την πόλη της Ζακύνθου περίπου 45 χιλιόμετρα και ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει εκεί είτε από το δρόμο ανατολικά του νησιού μέσω Αλυκών, είτε από τα ορεινά, μέσω Λιθακιάς, Κοιλιωμένου, Εξωχώρας…  

ΓΕΝΙΚΗ  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η επίσκεψη στο βορειότερο άκρο του νησιού αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη. Οι πανέμορφες εικόνες και η τοπική πολιτιστική κληρονομιά μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη του επισκέπτη – περιηγητή. Στα δυτικά του φάρου οι ακτές είναι απότομες και βραχώδεις, ενώ προς τα ανατολικά οι κλιτύες καταλήγουν στο χωριό του Αγίου Νικολάου. Μεταξύ Σκιναρίου και Αγίου Νικολάου, στα ασβεστολιθικά πετρώματα σχηματίζονται  πολλές σπηλιές, μεταξύ των οποίων και η πιο γνωστή, το «Κυανό Σπήλαιο». Στα σπήλαια, η πρόσβαση οποία είναι εφικτή μόνο από τη θάλασσα και αποτελούν μια άλλη εμπειρία και σημαντικό πόλο έλξης. Οι απότομοι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί αποτελούν βιότοπους για πολλά και ενδιαφέροντα φυτικά είδη, κυρίως φρύγανα και θάμνους. Γενικά το τοπίο, οι βραχώδεις σχηματισμοί προς τη θάλασσα και η θέα προς το Ιόνιο και την Κεφαλονιά είναι εντυπωσιακά.  

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ – ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Περιοχή του Σχιναρίου (Βολίμες) παρουσιάζει ιδιαίτερα οικολογικά χαρακτηριστικά. Η μεσογειακή χλωρίδα είναι πλούσια, ενώ οι βραχώδεις απόκρημνες ακτές αποτελούν βιότοπους για πολλά είδη θαλάσσια πανίδας και ορνιθοπανίδας. Επίσης λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών και εδαφολογικών συνθηκών, απαντώνται πολλά ενδημικά και σπάνια είδη.

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η περιοχή του ακρωτηρίου με τις δυτικές ακτές της Ζακύνθου ανήλουν στο δίκτυo «Natura 2000” και υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς προστασίας και διαχείρισης.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ-ΕΝΑΛΛΑΚΤ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η ευρύτερη περιοχή της βόρεια Ζακύνθου ήδη αποτελεί πολύ σημαντικό προορισμό για τουρίστες και επισκέπτες του νησιού. Η γραφικότητα της περιοχής, η φυσική ομορφιά και η οικολογική αξία της, αποτελούν ελκιστικά στοιχεία για κάθε επισκέπτη. 

Στην  περιοχή γενικότερα υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η θέα προς το Ιόνιο και την Κεφαλονιά, η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής, οι Γαλάζιες Σπηλιές, ο φυσικός πλούτος δίνουν ξεχωριστές δυνατότητες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Με βασικές υποδομές ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, η περιοχή μπορεί να στραφεί προς μια αειφόρο ανάπτυξη, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία. Ήδη και στη περιοχή των Βολιμών υπάρχουν «οικολογικές» επιχειρήσεις, προωθούνται τα τοπικά προϊόντα και η τοπική κοινωνία  προσανατολίζεται σε ήπιες μορφές ανάπτυξης, αξιοποιώντας αειφόρα το φυσικό πλούτο και τα προϊόντα από παραδοσιακές δραστηριότητες. Πολύ γνωστά είναι και τα υφαντά της περιοχής.

Συγγραφέας: Μαρτίνης Α.

Πόσο χρήσιμο βρήκατε αυτό το άρθρο?

Πατήστε σε ένα αστέρι για να αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος Αξιολογήσεων: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις. Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!

Λυπούμαστε που αυτό το άρθρο δε σας φάνηκε αρκετά χρήσιμο!

Ας βελτιώσουμε αυτό το άρθρο!

Πείτε μας πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε το άρθρο:

Αφήστε μια απάντηση