Η διατήρηση και η αειφόρος χρήση της βιοποικιλότητας, καθώς και η καταπολέμηση της φτώχιας, αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη στενή σχέση αυτών των δύο προβλημάτων και προσπαθεί να δώσει λύσεις. Η προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού πλούτου παίζουν ουσιώδη ρόλο στην καταπολέμηση της φτώχιας και συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη. Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει και δραστηριοποιείται σε αγροτικές και ορεινές περιοχές και εξαρτάται από τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον για την επιβίωσή και την ποιότητα ζωής. Οι υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς και η παραμονή τους και επιβίωσή τους στον τόπο τους θα είναι πλέον πολύ περιορισμένη.
Οι βασικοί στόχοι για την ανάπτυξη κατά τη νέα χιλιετία που ξεκίνησε έχουν τεθεί με σαφήνεια από τα Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και είναι η καταπολέμηση της φτώχιας, της πείνας, των ασθενειών, του αναλφαβητισμού και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Η Βιοποικιλότητα και η προστασία του φυσικού πλούτου αποτελούν το κεντρικό σημείο των δράσεων, διότι σχετίζονται με την υλοποίηση όλων των παραπάνω στόχων. Αποτελούν κρίσιμο συντελεστή για τη μείωση της φτώχιας μέσα από την αποτελεσματική προστασία και ανάδειξή τους, μέσα από μία αειφόρο διαχείριση θα μπορέσουμε να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη στις περιοχές αυτές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επίσης επισημαίνει ότι η εντυπωσιακή αύξηση του τουρισμού επιβάλει μια επαγρύπνηση όλων των εμπλεκομένων για να πετύχουμε τη βιωσιμότητα και να δώσουμε νέες ευκαιρίες και νέες ιδέες στις φτωχιές περιοχές, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για διατήρηση της βιοποικιλότητας και αειφόρο ανάπτυξη. Οφείλουμε να πείσουμε και να καθοδηγήσουμε την τοπική κοινωνία προς μια αειφόρο ανάπτυξη, η οποία θα συμβάλει στην αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών και στη μείωση της φτώχιας. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη μπορούν να προχωρήσουν χέρι-χέρι.
Οι περιοχές του Ιονίου διαθέτουν πλούσια φυσική και πολιτισμική κληρονομιά, πλούσια βιοποικιλότητα η οποία δεν προστατεύεται αποτελεσματικά και δεν αναδεικνύεται ώστε να συμβάλει στη βιωσιμότητα των περιοχών.
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η καταγραφή και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Ζακύνθου και η ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ώστε ο επισκέπτης όχι μόνο να μπορεί να επιλέγει τους προορισμούς του, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του, αλλά να γνωρίζει και τη σημαντικότητα και το καθεστώς προστασίας των οικοσυστημάτων για την αποτελεσματικότερη προστασία και διατήρησή τους.
Συγγραφέας: Μαρτίνης Α.