ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ-ΧΑΡΤΗΣ
Οι σπηλιές του Κερίου βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ζακύνθου και η επίσκεψη είναι δυνατή μόνο από τη θάλασσα
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Οι ακτές του Κεριού καλύπτουν περίπου μήκος 18 χιλιομέτρων, με πολλές γραφικές παραλίες, κολπίσκους και φυσικά λιμανάκια. Σε συνδυασμό με το ορεινό τοπίο, τους απότομους γκρεμούς και τις σπηλιές, ο επισκέπτης απολαμβάνει ένα πανέμορφο τοπίο. Το χρώμα του νερού γίνεται πολλές φορές καταγάλανο και γαλαζοπράσινο από τις αντανακλάσεις του ηλίου.
Οι Καμάρες είναι δύο φυσικές τεράστιες πέτρινες γέφυρες, αποτέλεσμα της σύστασης των πετρωμάτων σε συνδυασμό με τη διαβρωτική δράση των κυμάτων. Τα νερά στην περιοχή είναι πολύ βαθιά είναι τόσο πεντακάθαρα ώστε διακρίνονται τα πόδια της καμάρας στο βυθό. Μικρές βάρκες περνούν από κάτω. Επίσης ανάμεσα στις σπηλιές ξεπηδούν δύο πελώριοι κάτασπροι βράχοι, οι ξακουστές Μυζήθρες.
Οι σπηλιές φιλοξενούν πολλές φορές νυχτερίδες και την φώκια Monachus monachus. Η εναλλαγή των χρωμάτων μέσα και έξω από τις θαλάσσιες σπηλιές είναι αξιοθαύμαστη. Η περιήγηση στις σπηλιές αυτές είναι εφικτή με βάρκες που ξεκινούν καθημερινά από το Κερί.
Οι γεωμορφολογικοί σχηματισμοί αποτελούν μεγάλο πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Η εναλλαγή των χρωμάτων μέσα και έξω από τις θαλάσσιες σπηλιές είναι αξιοθαύμαστη. Μέσα σε αυτές θαυμάζει κανείς το μπλε χρώμα του νερού και τις αντανακλάσεις πάνω στα βράχια.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ – ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Οι σπηλιές Κερίου παρουσιάζουν ιδαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον. Αποτελούν βιότοπο πολλών θαλάσσιων ειδών. Φιλοξενούν νυχτερίδες και αρκετές φορές φώκιες.
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000, όπως όλες οι δυτικές ακτές της Ζακύνθου.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ-ΕΝΑΛΛΑΚΤIKOY ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ανήκει στα φυσικά αξιοθέατα τα οποία δέχονται κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της προστασίας, διότι όπως αναφέρθηκε, αποτελούν βιότοπο για πολλά θαλάσσια είδη και είδη θαλάσσιας ορνιθοπανίδας και νυχτερίδες.
Συγγραφέας: Μαρτίνης Α.