ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ
Το Μαραθονήσι βρίσκεται στο δυτικό άκρο του κόλπου του Λαγανά. Είναι ακατοίκητο και λοφώδες, με έκταση περίπου 280 στρέμματα. Καλύπτεται από πλούσια τυπική μακκία βλάστηση, η οποία σε πολλά σημεία ξεπερνάει πλέον τα 4 μέτρα. Κυριαρχεί το πουρνάρι, ο σχίνος , η αριά, ο ράμνος και απαντώνται σποραδικά άτομα αρκεύθου φοινικικής και χαλεπίου πεύκης.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Στο βόρειο άκρο βρίσκεται η μοναδική αμμώδης παραλία, η οποία αποπτελεί περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Στο πίσω μέρος της παραλίας υπάρχουν σημαντικές αμμοθίνες μα πλούσια αμμοφιλική βλάστηση. Μετά τις αμμοθίνες ακολουθεί φρυγανική βλάστηση (θυμάρι, αστοιβή, αλογοθύμαρο και ναμόμορφα άτομα σχίνου).
Εντυπωσιακές είναι οι βραχώδεις ακτές του νησιού με πλούσια βροχόφιλη βλάστηση (κρίταμο, ζακυνθινό λιμόνιο, αγριοκρέμμυδο, αγριο καρότο, δίανθος, κάπαρη, πολυκόμπι, πτιλοστεμο και άλλα). Στο θερμομεσογειακό τύπο κλίματος οφείλουν την παρουσία τους και άτομα αθάνατου (αγαβής).
Ο μόνος επίσημος κάτοικος του νησιού είναι η χελώνα Caretta caretta. Tο νησί, όπως και όλος ο κόλπος του Λαγανά προστατεύεται από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Με λίγη φαντασία ο επισκέπτης, από μακριά, βλέπει το σχήμα χελώνας.
Ως εκεί μπορεί να φτάσει κάποιος με καραβάκι σε οργανωμένη εκδρομή ή να νοικιάσει δικό σου από το Κερί ή από τον κόλπο του Λαγανά.
Συγγραφέας: Μαρτίνης Α.