ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ-ΧΑΡΤΗΣ
Το ακρωτήριο Γέρακας βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ζακύνθου. Είναι το τελευταίο άκρο της χερσονήσου του Βασιλικού. Ανατολικά βλέπει προς την Πελοπόνησο, νότια προς το πέλαγος και τις νήσους Στροφάδες, ενώ δυτικά «προστατεύει» τον κόλπο του Λαγανά και τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta .
ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του κόλπου του Λαγανά. Πανέμορφη περιοχή με πλούσια μακία βλάστηση και νησίδες χαλεπίου πεύκης . Τα φρύγανα κυριαρχούν, ενώ η τυπική μακκία αποτελείται κυρίως από πουρνάρι (Quercus coccifera), αριά (Quercus ilex), σχίνος (Pistacia lentiscus), Κορονίλα (Coronilla valentin), Σπάρτο (Spartium junceum), και άλλα.
Στην περιοχή του ακρωτηρίου επικρατούν οι Ασβεστιτικοί ψαμμίτες, οι ψαμμίτες, τα κροκαλοπαγή και ορισμένες παρεμβολές μπλε μαργών. Στη δεξιά πλευρά της παραλίας του Γέρακα υπάρχουν οι «γλίνες», οι οποίες αποτελούν μοναδικό γεωλογικό μνημείο της περιοχής
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ – ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Εκτός από την ιδαίτερη ομορφιά του τοπίου και την πανέμορφη παραλία, η περιοχή του Γέρακα έχει ιδιαίτερη οικολογική αξία. Ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta.
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Η περιοχή του Γέρακα ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και η παραλία ωοτοκίας στη ζώνη Α. Προστατεύεται απόλυτα την περίοδο ωοτοκίας και η πρόσβαση απαγορεύεται μετά τη δύση του ηλίου, για να μην διαταράσσονται οι οικολογικές διεργασίες και συγκεκριμένα οι διαδικασίες αναπαραγωής και ωοτοκίας.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Η Περιοχή του Γέρακα αποτελεί πολύ σημαντικό προορισμό για τουρίστες και επισκέπτες του νησιού. Η γραφικότητα της περιοχής, η φυσική ομορφιά και η οικολογική αξία της, αποτελούν ελκυστικά στοιχεία για κάθε επισκέπτη.
Hπεριοχή ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και έχει ιδιαίτερη οικολογική σημασία για την αναπαραγωγή της Caretta caretta. Η διαχείρισή της γίνεται από το Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ υπάγεται σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης για την προστασία της. Στην περιοχή γενικότερα υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ήδη στην περιοχή έχουν κάνει την εμφάνισή τους «οικολογικές» επιχειρήσεις και η τοπική κοινωνία προσανατολίζεται σε ήπιες μορφές ανάπτυξης, συμβατές με το καθεστώς προστασίας.
Συγγραφέας: Μαρτίνης Α.