Αγία Παρασκευή (Βολίμες)

0
(0)

Ο ναός ιδρύθηκε το 1584, ενώ το κωδωνοστάσιο κτίστηκε ή ανακαινίστηκε μόλις το 1683. Ο ναός καταστράφηκε από σεισμό και ξανακτίστηκε το 1733. Ο σεισμός του 1953 κατέστρεψε άλλη μια φορά τον ναό και το κωδωνοστάσιο που ξανακτίστηκαν ακολουθώντας την παλαιότερη μορφή τους.

Ο ναός της αγίας Παρασκευής στις Βολίμες ιδρύθηκε το 1584. Στον κώδικα της μονής αναφέρεται πως το κωδωνοστάσιο απλού τύπου κτίστηκε το 1683. Επίσης αναφέρεται ότι το 1712 ο Νικόλαος Βιδάλε συμφώνησε με τους επιτρόπους και έφτιαξε ένα ξυλόγλυπτο θρόνο. Ο ναός όμως καταστράφηκε από τον σεισμό του 1733. Ο σεισμός του 1953 κατέστρεψε και πάλι τον ναό, όπως και το κωδωοστάσιο. Ξανακτίστηκε από τον Γεράσιμο Τσουκαλά ακολουθώντας την παλαιότερη μορφή, ενώ το κωδωνοστάσιο ακολουθεί το πρότυπο του κωδωνοστασίου του αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο.

Ο ναός είναι μια μονόκλιτη βασιλική με δίρριχτη στέγη. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στα βόρεια ανάμεσα σε δυο μεγάλα παράθυρα και άλλα δυο μικρότερα στα άκρα. Αντίστοιχη είναι η διαμόρφωση της νότιας πλευράς, ενώ στα δυτικά ανοίγεται μια δευτερεύουσα θύρα. Στα ανατολικά διακρίνεται ένα μικρό παράθυρο στην κόγχη του Ιερού. Στο εσωτερικό διατηρείται ο γυναικωνίτης. Το κωδωνοστάσιο αρχικά ήταν απλού τύπου και είχε δυο επίπεδα με τοξωτά ανοίγματα για τέσσερις συνολικά καμπάνες. Το μετασεισμικό κωδωνοστάσιο είναι πυργοειδές και μιμείται το κωδωνοστάσιο του αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο. Σώζονται οι προσεισμικές καμπάνες.

Η κύρια είσοδος του ναού έχει πλούσια πλαστική διακόσμηση. Το τοξωτό άνοιγμα της εισόδου με την ανάγλυφη σε σχήμα έλικα κλείδα στηρίζεται σε πεσσούς με κορινθιακά επίκρανα. Η είσοδος πλαισιώνεται από ραβδωτές παραστάδες με κορινθιακά επίκρανα που στηρίζουν ένα απλό επιστύλιο που ορίζεται από τριπλό γείσο. Η επίστεψη έχει τριγωνικό σχήμα με έλικες, ενώ στο τύμπανο υπάρχει ορθογώνιο πλαίσιο με έλικες. Στην κορυφή της Ο ναός καταστράφηκε από τον σεισμό του 1953, όπως και το επίστεψης υπάρχει ένα ανθέμιο. Τα παράθυρα επιστέφονται με τριγωνικά αετώματα με έλικες και στην κορυφή τους διακρίνονται αχιβάδες. Κάτω από τα παράθυρα υπάρχουν ανεστραμμένα τρίγωνα με κοσμήματα. Στο εσωτερικό δεσπόζει το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο με πλούσια και ζωηρή φυτική διακόσμηση. Έχει τριγωνική επίστεψη που ακουμπά στην ουρανία. Σώζονται οι δεσποτικές εικόνες του Χριστού ως Βασιλέα Βασιλευόντων και Μεγάλου Αρχιερέα και της Θεοτόκου με την υπογραφή: 1764 χειρ αποστόλου Κριζία Επίσης σώζονται οι εικόνες του Δωδεκάορτου και ο Εσταυρωμένος στην επίστεψη ανάμεσα στις μορφές των Λυπηρών μέσα σε θωράκια. Στην ουρανία διακρίνονται τα προσεισμικά ξυλόγλυπτα κοσμήματα. Οι τοίχοι χωρίζονται σε διάχωρα με παραστάδες με κορινθιακά επίκρανα για τους πίνακες. Ιδιαίτερη είναι η διακόσμηση του εξώστη του γυναικωνίτη με ξυλόγλυπτα κοσμήματα.

Ο ναός της αγίας Παρασκευής δεν ήταν ο μοναδικός ενοριακός ναός στις Βολίμες. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο ιδιωτικός ναός της αγίας Θέκλας.

Πηγές

  • Λ.Ζώης, Ιστορία της Ζακύνθου, Αθήνα 1955
  • Ντ.Κονόμος, Εκκλησίες και μοναστήρια στη Ζάκυνθο, Αθήνα 1967
  • Δ.Ζήβας, Η Αρχιτεκτονική της Ζακύνθου από τον ΙΣΤ΄ μέχρι τον ΙΘ΄ αιώνα, Αθήνα 1970
  • Δ. Ζήβας, Αρχιτεκτονικά Σύμμικτα, Αθήνα 1976
  • Ντ.Κονόμος, Ζάκυνθος (Πεντακόσια χρόνια 1478 – 1978). Τόμος Δεύτερος, Ύπαιθρος Χώρα, Αθήνα 1979
  • Ντ.Κονόμος, Ζάκυνθος.Πεντακόσια χρόνια (1478 – 1978). Τέχνης Οδύσσεια, Τ.5, τεύχ.Β΄, Θρησκευτική τέχνη.
  • Αρχιτεκτονική – Ξυλογλυπτική – Αργυρογλυπτική, Αθήνα 1989
  • Μ.Σκιαδαρέση – Στ.Πισκαρδέλης, Ζάκυνθος. Ιστορία, Λαογραφία, Τέχνη, Περιήγηση, Αθήνα 1993
  • W.L.Salvator, Ζάκυνθος (μετ.Α.Αρμένη-Τσουκαλά), Ζάκυνθος 1995
  • Χ.Μπούρας, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, Αθήνα 2001

Πόσο χρήσιμο βρήκατε αυτό το άρθρο?

Πατήστε σε ένα αστέρι για να αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος Αξιολογήσεων: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις. Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!

Αφήστε μια απάντηση