Ιερός Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου

0
(0)

Ο ναός λειτουργεί ως ενοριακός, στον οποίο συγκεντρώθηκαν έργα τέχνης από τους ναούς της περιοχής. Πάνω από την είσοδο του ναού υπάρχει επιγραφή που αναφέρει τους Ηνωμένους Ναούς.

Ο ναός αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1754, που αποτελεί την συμφωνία για την κατασκευή του τέμπλου από τον Νικόλαο Βιδάλε και τον γιο του. Στον επόμενο αιώνα ανακαινίζεται και πάλι ο ναός. Το 1953 ο σεισμός καταστρέφει τον ναό, που σύντομα ξανακτίζεται.

Ο ναός της Κοίμησης της Παναγίας Καταστάρας στο Καταστάρι είναι άγνωστο πότε ακριβώς ιδρύθηκε. Πάντως υπήρχε το 1754, όταν στις 10 Αυγούστου οι επίτροποι συμφώνησαν με τον Νικόλαο Βιδάλε να τους κατασκευάσει το τέμπλο του ναού. Μάλιστα στον σχεδιασμό συμμετείχε και ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Κομούτος. Γύρω στα 1824 ο ναός ανακαινίζεται, ίσως εξαιτίας κάποιου σεισμού, και το 1848 δίνεται η άδεια για την κατασκευή νέου τέμπλου. Ο ναός καταστρέφεται και πάλι από σεισμό το 1953 και ξανακτίζεται.

Αναλυτική περιγραφή: Ο ναός στην προσεισμική του μορφή ήταν μια μονόκλιτη βασιλική. Όταν δημιουργήθηκαν οι Ηνωμένοι Ναοί μετά τον σεισμό του 1953 χτίστηκε μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με την κύρια είσοδο στα νότια ανάμεσα σε τέσσερα δίλοβα παράθυρα. Στα Καταστάρα, Κοίμησης Θεοτόκου Η.Λυκίδου, Κ.Πολυέζος Ενοριακός ναός Ζάκυνθος Καταστάρι 37,830570 20,757230 Μεταβυζαντινή περίοδος Υπήρχε το 1754 Μονόκλιτη βασιλική Ο ναός καταστράφηκε από τον σεισμό του 1953, αλλά Ο ναός λειτουργεί ως ενοριακός, στον οποίο συγκεντρώθηκαν δυτικά σχηματίζεται προστώο με δυο κίονες και μια ακόμη είσοδο. Πάνω από το προστώο ανοίγεται ένα τρίλοβο παράθυρο. Στα ανατολικά διαμορφώνονται τρεις ημικυκλικές αψίδες. Εκατέρωθεν της δυτικής πλευράς υψώνονται δυο πυργοειδή κωδωνοστάσια με δυο εξώστες, αν και μόνο στο ανώτερο τμήμα του κορμού των κωδωνοστασίων υπαρχουν τα τοξωτά ανοίγματα για τις καμπάνες. Επιστέφονται με δίρριχτη στέγη.

Αναλυτική περιγραφή διακόσμου: Στο εσωτερικό σώζεται το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο ρυθμού μπαρόκ. Φέρει πλούσια φυτική διακόσμηση και δεν έχει εξακριβωθεί οι δεσποτικές εικόνες από ποιούς ναούς προέρχονται. Σώζεται η δεσποτική εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου με την υπογραφή: χείρ Ιωάννου Παναγιώτου Μαυρομιχάλη 1806 της Θεοτόκου “Πάντων η Ελπίς” στον τύπο της Κυρίας των Αγγέλων με αργυρή επένδυση, του Χριστού με αργυρή, του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.

Κινητά ευρήματα – Είδη μικροτεχνίας: Μετά τον σεισμό του 1953 ο ναός λειτούργησε και ως μουσείο, καθώς δίπλα στις δικές του εικόνες υπάρχουν και άλλες από τους γύρω ναούς που καταστράφηκαν. Μέσα στον ναό είναι εντοιχισμένη η εικόνα της Θεοτόκου Οδηγήτριας με ξυλόγλυπτο. Στον γυναικωνίτη υπάρχει εικόνα της Θεοτόκου που κρατά τον Εσταυρωμένο. Επίσης μέσα στο Ιερό βρίσκεται ξυλόγλυπτος σταυρός, στην μέση εικονίζεται ο Εσταυρωμένος και στις άκρες του τα σύμβολα των Ευαγγελιστών. Στα κειμήλια του ναού συμπεριλαμβάνεται και ένα ξυλόγλυπτο τετράποδο.

Παράλληλα: Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου προήλθε από την ένωση ναών που καταστράφηκαν το 1953. Στο Καταστάρι λειτουργούσαν παράλληλα και οι ναοί των Ταξιαρχών, των αγίων Θεοδώρων και του αγίου Γεωργίου.

Πηγές

  • Λ.Ζώης, Ιστορία της Ζακύνθου, Αθήνα 1955
  • Ντ.Κονόμος, Εκκλησίες και μοναστήρια στη Ζάκυνθο, Αθήνα 1967
  • Ντ.Κονόμος, Ζάκυνθος (Πεντακόσια χρόνια 1478 – 1978), Τόμος Δεύτερος. Ύπαιθρος Χώρα, Αθήνα 1979

Πόσο χρήσιμο βρήκατε αυτό το άρθρο?

Πατήστε σε ένα αστέρι για να αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος Αξιολογήσεων: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις. Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!

Αφήστε μια απάντηση