Βλαχέραινα

0
(0)

Ο ναός ιδρύεται τον 16ο αιώνα από το αδελφάτο των Παντοπωλών και Ταριχοπωλών (μπακάληδων). Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανακαινίσεις και άλλου είδους επεμβάσεις στον ναό. Το 1953 κατέρρευσε από τον σεισμό και σύντομα ξανακτίστηκε.

Η εκκλησία τιμάται στις 2 Ιουλίου, οπότε οργανώνεται πανηγύρι και λιτανεία της εικόνας.

Ο ναός της Παναγίας Βλαχέραινας στο Αργάσι ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα από το αδελφάτο των Παντοπωλών και των Ταριχοπωλών (μπακάληδων). Δεν είναι γνωστές μεταγενέστερες επεμβάσεις στον ναό. Εξάλλου ο ναός καταστράφηκε από τον σεισμό του 1953 και ξανακτίστηκε.

Ο ναός της Παναγίας Βλσχέραινας είναι μια μικρή μονόκλιτη βασιλική με την κύρια είσοδο στα βόρεια ανάμεσα σε δυο παράθυρα, ενώ ένα μικρό ανοίγεται στο ανατολικό άκρο για το Ιερό. Στα δυτικά υπάρχει άλλη μια είσοδος ανάμεσα σε δυο παράθυρα. Στα δυτικά του ναού διακρίνονται ίχνη από παλαιότερα κτίρια. Το κωδωνοστάσιο βρίσκεται στα δυτικά πάνω από την είσοδο και ανήκει στον απλό τύπο. Χωρίζεται σε τρεις ζώνες, από τις οποίες η κατώτερη φέρει ένα μεγάλο τοξωτό άνοιγμα που στηρίζεται σε πεσσίσκους με ανάγλυφο κλειδί. Πάνω ανοίγεται μια τυφλή κόγχη. Η τοιχοποία του διαφοροποιείται, καθώς στο κεντρικό τμήμα είναι από λαξευμένους λίθους, ενώ στα άκρα από αργολιθοδομή. Πάνω από το γείσο τρεις πεσσοί διαμορφώνουν τα τοξωτά ανοίγματα για τις δυο καμπάνες. Ακολουθεί η αετωματική επίστεψη με τις καμπύλες πλευρές.

Στο εσωτερικό του ναού η ουρανία κοσμείται με τετράγωνα φατνώματα. Το τέμπλο του ναού φθάνει μέχρι την ουρανία και ορθώνεται ως διαχωριστικό ανάμεσα στο Ιερό και τον κυρίως ναό. Ο ναός στην προσεισμική του φάση κοσμούνταν με τοιχογραφίες.

Από τον σεισμό σώθηκαν φορητές εικόνες του 16ου – 18ου αιώνα, καθώς και ξυλόγλυπτα και αργυρόγλυπτα ιερά κειμήλια. Ανάμεσά τους η εικόνα του αγίου Χαράλαμπου και σκηνές από τον βίο του, έργο του Ν.Καλλέργη, εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου (ΜΖ 138).

Ο ναός της Παναγίας Βλαχέραινας λειτουργούσε παράλληλα με τους ενοριακούς ναούς του Αργασίου, όμως πιθανότατα ήταν ο μοναδικός ιδιωτικός ναός στην περιοχή. Επίσης ήταν έδρα συντεχνίας, όπως ο ναό της παναγίας Κρυονερίτισσας, της Κυρίας των Αγγέλων και του αγίου Νικολάου του Μώλου στη Ζάκυνθο και του αγίου Γεράσιμου στοους Κήπους.

Πηγές

  • Λ.Ζώης, Ιστορία της Ζακύνθου, Αθήνα 1955
  • Δ.Ζήβας, Η Αρχιτεκτονική της Ζακύνθου από τον ΙΣΤ΄ μέχρι τον ΙΘ΄ αιώνα, Αθήνα 1970
  • Ντ.Κονόμος, Ζάκυνθος (Πεντακόσια χρόνια 1478 – 1978), Τόμος Δεύτερος. Ύπαιθρος Χώρα, Αθήνα 1979
  • Ζ.Α.Μυλωνά, Μουσείο Ζακύνθου, Αθήνα 1998

Πόσο χρήσιμο βρήκατε αυτό το άρθρο?

Πατήστε σε ένα αστέρι για να αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος Αξιολογήσεων: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις. Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!

Αφήστε μια απάντηση