Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος του Βούλτσου

0
(0)

Ο ναός υπήρχε στις αρχές του 16ου αιώνα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ιστορία του ναού, μέχρι τον σεισμό του 1953. Ο ναός σώθηκε, αλλά η οικογένεια τον παραχώρησε στο Βυζαντινό Μουσείο της Ζακύνθου, το οποίο προχώρησε σε κάποιες επεμβάσεις για την στερέωση του ναού.

Μέσα στο ναό βρίσκεται ο τάφος του Διονυσίου Βούλτσου (1788-1846), Ζακύνθιου νομικού και πολιτικού της εποχής της Αγγλοκρατίας. Φάσεις: Ο ναός του αγίου Ιωάννη Προδρόμου του Βούλτσου στο Καλλιπάδο είχε ιδρυθεί πριν τις αρχές του 16ου, οπότε και αναφέρεται για πρώτη φορά. Ήταν ιδιωτικός ναός και τελευταία ανήκε στην οικογένεια Βούλτσου, ενώ δεν έχουμε πληροφορίες για άλλους ιδιοκτήτες. Ο ναός υπέστη κάποιες ζημιές από τον σεισμό του 1953 και η οικογένεια Βούλτσου αποφάσισε να τον παραχωρήσει στο Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, που ανέλαβαν την συντήρησή του.

Αναλυτική περιγραφή: Ο ναός του αγίου Ιωάννη Προδρόμου στο Καλλιπάδο είναι ένας μικρός μονόχωρος ναός. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στα δυτικά, ενώ στις μακρές πλευρές ανοίγονται δυο παράθυρα. Στα ανατολικά διαμορφώνεται μια αψίδα για το ιερό. Στη νοτιοδυτική γωνία του ναού βρίσκεται σε άμεση επαφή το απλού τύπου κωδωνοστάσιο. Σώζεται σε όλο το ύψος του. Στην βάση του διακρίνεται ένα τυφλό τόξο, χωρίς κανένα άλλο κόσμημα. Ακολουθούν τα τοξωτά ανοίγματα για τις καμπάνες στο ίδιο επίπεδο με τη δίρριχτη στέγη. Η επίστεψη του κωδωνοστασίου αποτελείται από τριγωνικό αέτωμα διαμορφωμένο από έλικες και άλλα πλαστικά κοσμήματα στο τύμπανό του.

Αναλυτική περιγραφή διακόσμου: Εξωτερικά ο ναός φέρει πλαστική διακόσμηση μόνο στο περιθύρωμα της κύριας εισόδου. Το τοξωτό θυραίο άνοιγμα με την ανάγλυφη κλείδα πλαισιώνεται από δυο ραδινούς κίονες με απλά κιονόκρανα πάνω σε ψηλές βάσεις. Οι κίονες στηρίζουν ένα απλό και λιτό επιστύλιο που στα άκρα του καταλήγει σε απλά επίκρανα. Στο ανώτερο τμήμα διακρίνεται η αετωματική επίστεψη με δυο έλικες που ενώνονται κάτω από ένα απλό επίκρανο. Στο εσωτερικό του ναού ιδιαίτερη θέση έχει το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις ωραίες εικόνες. Κινητά ευρήματα – Είδη μικροτεχνίας: Σώζονται αρκετές από τις εικόνες του ναού. Παράλληλα: Ο ναός του Ιωάννη Προδρόμου του Βούλτσου στον Καλλιπάδο είναι ιδιωτικός και λειτουργούσε παράλληλα με τον επίσης ιδιωτικό ναό της Παναγίας Σπηλούλας και τον ενοριακό του Παντοκράτορα.

Πηγές

Πόσο χρήσιμο βρήκατε αυτό το άρθρο?

Πατήστε σε ένα αστέρι για να αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος Αξιολογήσεων: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις. Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!

Αφήστε μια απάντηση