Αρχοντικό Ρώμα

0
(0)

Στην πόλη της Ζακύνθου, στην οδό Λουκά Καρρέρ 19, το αρχοντικό Ρώμα περιμένει τους επισκέπτες. Είναι ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθεί κανείς τη Ζάκυνθο: να έρθει σε επαφή με την παλιά αρχοντιά της αφού το αρχοντικό Ρώμα όχι μόνο είναι ένα από τα ελάχιστα σπουδαία ιστορικά σπίτια του νησιού που σώθηκαν στον σεισμό του 1953 αλλά και μία κιβωτός υψηλής αισθητικής. Στους εσωτερικούς του χώρους αναβιώνει, με πολλή αγάπη και γούστο, ο τρόπος ζωής όπως ήταν κάποτε, ο τρόπος με τον οποίο βίωνε την καθημερινότητά της η οικογένεια Ρώμα, στην οποία ανήκει το σπίτι αυτό από το 1880.

Το άνοιγμα του Αρχοντικού Ρώμα στους ερευνητές και στο κοινό γενικά είναι ένα βήμα του σημερινού ιδιοκτήτη Κωνσταντίνου Δ. Ρώμα, που προχώρησε στη δημιουργία μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με την επωνυμία «Σήμερα και Χθες» (τίτλος που παραπέμπει στα χρονογραφήματα του Διονυσίου Ρώμα στην «Ελευθερία») με απώτερο σκοπό την καταγραφή και μελέτη του πλούσιου αρχειακού υλικού και της βιβλιοθήκης που ξεπερνά τους 10.000 τόμους, καθώς και τη δημιουργία εκδόσεων. Μέσα από αυτό το σκεπτικό άνοιξε για το κοινό αυτό το θαυμάσιο σπίτι με τους εσωτερικούς χώρους που ταξιδεύουν κάθε επισκέπτη σε άλλη εποχή…

Είναι μακρά η ιστορία του σπιτιού και φθάνει πίσω στα μέσα του 17ου αιώνα. Χτίστηκε στη δεκαετία του 1660 από τον Αγγλο μεγαλέμπορο και πρόξενο της Αγγλίας στην Ζάκυνθο Robert John Geoffrey. Την εποχή της Αγγλικής Προστασίας (1814 – 64), το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Αγγλου διοικητή του νησιού, με αποτέλεσμα οι Ζακυνθινοί τότε να το γνωρίζουν ως «ρεζιντέντσα». Οταν μάλιστα ο Γκλάντστοουν επισκέφθηκε το νησί μίλησε στους συγκεντρωμένους Ζακυνθινούς, που ήθελαν την Ενωση με την Ελλάδα, από κάποιο παράθυρο του σπιτιού αυτού.

Από το 1880, όμως, αποτελεί έδρα της οικογενείας Ρώμα, που έχει και αυτή τη δική της, μακρά ιστορία. Μεγάλες ζημιές υπέστη το σπίτι στους σεισμούς του 1953, αλλά ευτυχώς δεν κάηκε. Χάρη στην επιμονή του προηγούμενου ιδιοκτήτη του, του λογοτέχνη Διονύση Ρώμα και στην αφοσίωση της συζύγου του Μαρίας, το παλιό αρχοντικό όχι μόνο δεν ξεθεμελιώθηκε, όπως τόσα άλλα, αλλά αντίθετα αποκαταστάθηκε, σχεδόν ατόφιο, στην προσεισμική του μορφή. Σήμερα, η περιήγηση μέσα στο αρχοντικό αυτό είναι ένας περίπατος στο χθες αλλά και στη γνώση. Τα ενθυμήματα, τα έπιπλα, τα έργα τέχνης δημιουργούν ένα χώρο μοναδικό…

Πόσο χρήσιμο βρήκατε αυτό το άρθρο?

Πατήστε σε ένα αστέρι για να αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος Αξιολογήσεων: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις. Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!

Λυπούμαστε που αυτό το άρθρο δε σας φάνηκε αρκετά χρήσιμο!

Ας βελτιώσουμε αυτό το άρθρο!

Πείτε μας πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε το άρθρο:

Αφήστε μια απάντηση