ΑΝΤΕΤΙ: ΑΝοιχτή πλαΤφόρμα για την ηλΕκτρονική καταγραφή φυσικής και πολιΤισμικής κληρονομΙάς της Ζακύνθου

5
(1)

Η Ζάκυνθος διαθέτει εξαιρετικά πλούσια φυσική κληρονομιά. Εκτός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και των περιοχών Natura για τις οποίες πολλοί δεν είναι ενήμεροι, διαθέτει και πλήθος άλλων στοιχείων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως αιωνόβιοι ελαιώνες, σπάνια είδη ορχιδέων, αρωματικά φυτά κλπ. Από την άλλη, πολύ πλούσια είναι και η πολιτισμική κληρονομιά του νησιού, η οποία συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων εκκλησίες, γιοφύρια, κατοικίες και αρχοντικά, αγάλματα, πίνακες ζωγραφικής κλπ. H ανάγκη που προκύπτει είναι η συγκέντρωση και καταγραφή των στοιχείων του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν κάνει επιμέρους μικρές μελέτες και επικεντρώνονται σε ένα μικρό κομμάτι της φυσικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμως αυτές οι μελέτες, όντας μεμονωμένες και διεσπαρμένες, χάνονται και δεν τους δίδεται η προσοχή που τους αρμόζει. Επιπλέον, η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της νήσου της Ζακύνθου που είναι πλούσια δεν παρουσιάζεται πουθενά συγκεντρωμένη με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνει τη δέουσα προσοχή.

Σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι μελέτες αλλά και να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να καταγράψει στοιχεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, προτείνεται η δημιουργία μιας συμμετοχικής ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής. Η καταγραφή του πολιτιστικού πλούτου θα βοηθήσει στην προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα η καταγραφή του φυσικού πλούτου μπορεί να οδηγήσει και κατά τη διάρκεια αλλά μετά το πέρας του προγράμματος σε δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τέλος υπάρχει η ανάγκη συγκεντρωμένης παρουσίασης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς προκειμένου να είναι δυνατή η αξιοποίησή της για τουριστικούς λόγους αλλά και λόγους ανάπτυξης της περιοχής και ειδικότερα των απομακρυσμένων περιοχών.

Το παρόν πρόγραμμα απαντά στις παραπάνω ανάγκες προτείνοντας την οργάνωση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και στη συνέχεια την ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας/πλατφόρμας/ψηφιακής βιβλιοθήκης υλικού με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών αλλά και των δομών του Ιονίου Πανεπιστημίου που να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία σε οποιονδήποτε επιθυμεί να συμμετέχει στην καταγραφή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πόσο χρήσιμο βρήκατε αυτό το άρθρο?

Πατήστε σε ένα αστέρι για να αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Πλήθος Αξιολογήσεων: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις. Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει!

Λυπούμαστε που αυτό το άρθρο δε σας φάνηκε αρκετά χρήσιμο!

Ας βελτιώσουμε αυτό το άρθρο!

Πείτε μας πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε το άρθρο:

Αφήστε μια απάντηση